L'aparell respiratori permet al cos obtenir oxigen i expulsar diòxid de carboni. Aquest aparell, està relacionat amb l'aparell circulatori,que ansporta el diòxid de carboni. L'aparell respiratori està format per vies respiratories i pulmons. Les vies respiratories son: les fosses nasals, la faringe, la tràquea, els bronquis i els bronquiols. Aquestes vies respiratories, es ramifiquen a mesura que entren als pulmons, i fan augmentar el nombre de branques.
Els pulmons s'allotgen a la cavitat toràcica, i estàn formats per bronquis i bronquiols, que es divideixen en conductes alveolars, que acaben als capil·lars, recoberts per una membrana doble, la pleura, que unix els pulmons de manera que acompanyen els moviments respiratoris.
Sí, l´exercici físic ajuda a tindre un millor mode de vida, i a més ajuden a la prevenció de malalties.
Aquest augmenta el tamany del cor, i a causa d´això disminueix el nombre de pulsacions.
També augmenta el volum respiratori, que produeix menys respiracions al hora de dur a terme l´exercici.
Augmenta la quantitat d´oxigen que pot transportar la sang.
També ajuda a reduïr el colesterol total i a augmentar el colesterol bo.
-Bronquitis. Es produeix per una inflamació, i és la inflamació de la mucosa dels bronquis.
-Emfisema. Destrucció progressiva dels alveòls.
-Asma. Respiració dificultosda, a causa de l´estrnyiment dels bronquis.
-Refredat. Infecció produïda per virus, afecta al nas, gola o laringe.
-Pneumònia. Infecció aguda del teixit pulmonar, causada per bacteris. Produeix una inflamació amb febre alta que dificulta la respiració, es pot tractar i curar amb antibiòtics, pero podria causar la mort.
La ventilació pulmonar el procés pel qual els pulmons canviem l´aire que hi ha a dintre d´ells, renovant-lo.
Per a dur a terme aquest procés es realitzen dues etapes:
-Inspiració. Es produeix al introduir aire als nostres pulmons a través del nas. Al fer-ho els pulmons es plenen d´aire i s´unflen, per tant la caixa toràcica es fa més gran.
-Expiració. Es produeix al expulsar l´aire dels nostres pulmons al exterior. Al fer-ho els pulmons es desunflen al buidar-se i disminueix el volum de la caixa toràcica.
Aquest cicle es va repetint fins que mor la persona.
Aquest intercanvi es diferent al dels alvèols, en aquest l'oxigen passa de la sang als teixits y el diòxid d'aquests a la sang. Ara explicaré com es transporten els dos gasos.
L'oxigen es troba als glòbuls rojos, formant oxihemoglobina. Una volta que es troba en els teixits, aquesta substància deixa l'oxigen a les cèl·lules y torna a convertirse en hemoglobina.
El diòxid de carboni va transportat en el plasma de la sang, formant bicarbonat.
Com tots sabem, l'oxigen s'intercanvia pel diòxid de carboni dels pulmons a la sang. Dins dels pulmons es troben els alvèols, es on es fa realment el canvi.
En els pulmons hi han zones amb mès oxigen y zones amb menys oxigen, l'oxigen va movent-se per aquestes zones. El mateix que amb l'oxigen pasa amb el diòxid de carboni.
Als alvèols hi arriben concentracions d'oxigen majors que la sang dels capilars del voltant. Per tant, l'oxigen dels alvèols es difon a la sang.
Hi el contrari passa amb el diòxid de carboni, aquest té més concentració a la sang, i per tant, passa des dels capil·lars als alvèols.
Algunes de les malalties relacionades amb l'aparell circulatori son:
L'hipertenció arterial: aquesta malaltia fa que la pressió de la sang augmente contra la paret de les artèries.
Això produeix que el cor y els vassos sanguinis es sobrecarreguen y danyen els renyons.
Es pot evitar portant una vida mes relaxada sense prendre estimulants (tabac i café), o mantindre una alimentació equilibrada sense sal, fer exercici també ajuda.
La hipertenció essencial es d'origen desconegut, si la causa es coneguda la hipertenció es secundària.
Varices: són venes que s`han inflamat per la fallada de les vàlvules de les venes de les cames.
S'originen per un augment de pressió de l'abdomen, també quan s'està molta estona de peu.
Per a solucionaro de vegades hi ha que fer una intervenció quirúrgica.
Apoplexia: es produeix quan s'interrumpeix l'aportament de sang al cervell. Pot ser per l'obstrucció d'un vas sanguini, pèr un coàgul o per una ruptura d'àrteria. La sang es derrama sobre el teixit cerebral.
Pot afectar la mobilitat o altres zones i també provocar la mort.
Embòlia pulmonar: es produeix quan la sang que va desde el ventricle dret fins al pulmó no arriba bé degut a un coàgul que tapona una de les artèries, la gravetat depen del vas.
El síndrome de la classe turista es un tipus d'embòlia produida per els seients dels avions.
Aneurisma: es produeix quan una paret arterial es dilata (s'obri), si l'àrteria es cerebral o l'aorta la gravetat es major.
Infart de miocardi: es produeix am la taponació de les artèries coronàries (aporten els nutrients i l'oxigen al múscul cardíac) .
La famosa angina de pit es produeix amb una taponació parcial, mentre que si la taponació es produeix en tota l'àrteria es destrueix una part del múscul cardíac.
Cal prendre atenció per a evitar aquesta malaltia.
Els factors de risc son l'hipertenció, nivells alts de colesterol, el tabac, l'obesitat i el sedentarisme.
Trastorns de la coagulació: en la coagulació hi han unes reaccions que produeixen una barrera de proteïnes que taponen la sang. Aquesta coagulació pot causar hemofília, que la contrauen les dones i els efectes es manifesten en els homes, i es un trastorn hereditari de la coagulació.
Y aquest video ens mostra com ajudar a reduir les posibilitats de contraure-les.
*Respiració pulmonar: és el procés pel qual es renova l'aire que contenen els pulmons. Consta de dues etapes successives: la inhalació i l'expiració.
*Respiració cel·lular: és la degradació total, per mitjà de l'oxidació, d'algunes substàncies orgàniques fins a matèria inorgànica per alliberar energia.
El video el tendreu que mirar en youtube, ja que no em deixa pujar-lo ací, i disculpeu per les faltes d´ortografia, no em deixa posar-ho amb accents i apòstrofs.
La sang es transportada per les artèries, capil·lars i les venes. La circulació és doble ya que la sang va per tot el cos. Tenen dos circuits en sèrie: Pulmonar i Sistèmic.
*Circulació pulmonar: Porció del desoxigenada des del cor fins als pulmons, per després tornar-la oxigenada de tornada al cor. La funció de la circulació pulmonar és assegurar l'oxigenación sanguínia per la hematosi pulmonar. Esta té dos branques, que fan l´intercamvi dels gasos respiratoris.
*Circulació sistèmica: Part del sistema circulatori que transporta sang oxigenada del cor cap a la resta del cos i retorna sang pobra en oxigen al cor. La circulació sistèmica és, en termes de distància, molt més llarga que la pulmonar, ja que transporta sang a totes les parts del cos llevat dels pulmons.
El cor és un organ musculós buit, amb forma cònica i situat a la cavitat toràcica, entre els pulmons, envoltat per el pericardi. Les parets que cubreixen el cor, estàn formades per el miocardi, un muscul que fa possible que el cor es contraga i es relaxe.
El cor es divideix en dues meitats, separades per una paret. Cada meitat te dues cavitats, una aurícula i un ventricle.
Cada aurícula es comunica amb el ventricle que li correspon.
El cor conté unes vàlvules que deixen passar la sang: vàlvula mitral o bicúpside, i vàlvula tricúpside, aquestes vàlvules deixen passar la sang de les aurícules, als ventricles corresponents, i impedeixen el contrari.
Al principi de l'artèria pulmonar i l'artèria aorta hi ha vàlvules semilunars.
Les artèries, que porten la sang amb els nutrients necessaris per a les cèl·lules, com están repartides per tot el cos, son capaces de arribar a totes les cèl·lules i a través de els capil·lars es realitza l´intercanvi de substàncies, és a dir, el plasma de la sang es mescla amb el líquid intersticial que banya les cèl·lules i passa les substàncies necessàries a les cèl·lules.
Després de l´intercanvi una part del lìquid intersticial torna al cor a través de les vènules que formen les venes.
La part que no torna als capil·lars sanguinis va als capil·lars limfàtics, i passa a anomenar-se limfa.
Els vasos sanguinis son uns tubs que recorren el nostre cos, i per ells passa la sang. Els vasos sanguinis son molt importants per al cos humà, ja que fan que la sang arribe a totes les cèl·lules del cos. Hi ha diversos tipus de vasos sangunis:
-Venes: Porten la sang fins al cor, no porten oxigen. La sang te la pressió baixa, també tenen unes vàlvules que no deixen que la sang torne cap enrere.
-Capil·lars: S´encarregen de fer el intercambi de substancies entre les cèl·lules i la sang, és a dir, fa passar el oxigen i els demés nutrients a la cèl·lula, i les substancies produides per aquesta a la sang per a expulsar-les.
Hi ha diferents tipus de cél·lules sanguínies, però totes es formen a la mèdula òssia roja.
Els glòbuls rojos o hematies. Són els mes abundants, al tindre hemoglobina són de color roig i donen el color a la sang. Aquesta proteïna ajuda a transportar l'oxigen cap a les cèl·lules.
Els glòbuls blancs. Són els defensors del nostre cos. Hi ha diferents tipus:
- Neutròfils o monòcits. Destrueixen els germens.
- Limfòsits. Fabriquen anticossos i participen en la defensa del nostre cos, com eliminar cèl·lules alterades.
La sang està formada pel plasma sanguini, que es el líquid de la sang, i aquest transporta les cél·lules sanguínies que a la seua vegada transporten els nutrients essencials y productes de rebuig.
La sang es un líquid de color roig, necessaria per a la vida del ésser humà, ja que transporta tots els nutrients necessaris per al desenvolupament de les cèl·lules, com l´oxigen, i també les substàncies de rebuig, com el diòxid de carboni, per a expulsar-les.